dinsdag 1 oktober 2013

Zeeuwse knop

Thuis thuis…
Strand binnen loopafstand. Een duik in de zee als het eigenlijk nog (of juist weer) te koud is. Verse visjes. De lekkere nuchtere instelling van de meeste Zeeuwen. En helemaal als je ’s avonds in je bed ligt en de boten op zee nog kan horen door je open raam, dan weet je het: ik ben in Zeeland.

Hoewel ik er nu inmiddels al ruim 5 jaar niet meer woon, pak ik nog regelmatig de trein naar ‘thuis thuis’. De laatste tijd zelfs vaak maandelijks; want de productie van onze kaarten doen we standaard in Zeeland. Of bij Alexandra haar ouders aan de keukentafel in Veere of thuis bij mijn ouders in Koudekerke. Hier hebben we alle ruimte. Het voelt dan altijd als een feestje om weer even ‘thuis thuis’ te zijn.

Zeeuws knopje
Laatst bedachten we tijdens het stempelen dat het wel erg leuk zou zijn om een Zeeuws ontwerp te maken. We kwamen al snel uit op het Zeeuwse knopje… iedere Zeeuw, jong en oud, kent het Zeeuwse knopje wel. Het sieraad, in de vorm van het gelijknamige bloemetje, vormt een belangrijk onderdeel van de traditionele Zeeuwse klederdracht.


Foto via Petrol and Porcelain

Wij hebben ons eigen knopje gemaakt: een stoere grijs-zilvere kaart met daarop het Zeeuwse knopje. Zo kunnen we dit mooie Zeeuwse symbool en tegelijkertijd onze roots met iedereen delen. Een wandeling door de duinen, een duik in de zee of liefs uit de haven per post... 

Onze Zeeuwse knop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten